top of page

Vijvergebied Bokrijk – Genk

Landschapsinrichting Westelijk vijvergebied Bokrijk.

Het westelijk vijvergebied van Bokrijk maakt deel uit van de Wijers, het grootste aaneengesloten vijvergebied van België. Vol zeldzame waterdieren, vogels en planten is dit Europees beschermde gebied een paradijs voor natuurlijfhebbers en recreanten.

In de 13de en 14de eeuw werden hier door de paters van Herkenrode kunstmatige visvijvers aangelegd. Heden heeft BuroLandschap een project uitgewerkt in functie van de ecologische en landschappelijke verbeteringen van het bestaande vijverlandschap.

Er werd een zichtas gecreëerd naar het museum van Bokrijk voor de fietsers. De vijvers zijn hersteld in hun fauna en flora, o.a. de boomkikker en de roerdomp. Het groene scherm werd vervangen door nieuwe vijvers met plaats voor waterbeleving via een vlonder pad. Door de bereikte veranderingen in het landschap ontstaat er een uniek perspectief vanuit het Openluchtmuseum naar het vijvergebied en visa versa. Dit project schenkt extra aandacht aan het samengaan van ecologie en economie, en de sleutelrol die educatie en toerisme hierin spelen.

De locatie van dit gebied, met aansluiting op het fietsroutenetwerk, waaronder de attractie ‘Fietsen door het Water’, leent zich uitermate om bezoekers en recreanten in te lichten over het verleden en de toekomst van dit historische vijverlandschap van de Wijers.

 

Locatie :                      Genk

Opdrachtgever :        Bokrijk vzw

Team :                          BuroLandschap

Oppervlakte :             10 ha

Periode :                      2016 - 2018

Status :                        Gerealiseerd

bottom of page