top of page

La Biomista - Genk

Herbestemming zoo- en mijnsite Zwartberg.

BuroLandschap ontwierp voor deze site de groene verbinding tussen hedendaagse kunst, bio-culturele diversiteit en erfgoed. De vroegere mijnsite van Zwartberg, later dierentuin tot de jaren 90, is nu eigendom van de stad Genk.

De site ligt vol mijnsteen, wat resulteert in een schraal, arm landschap. Momenteel wordt de directeursvilla gerenoveerd door de stad. BuroLandschap herstelde de landschapstuin met vijver bij deze villa terug in ere.

Door toevoegen van bomen, grassen en rozen werd het weer een romantisch, Engels park. Op het spanningsveld tussen beide delen bevindt zich de studio van kunstenaar Koen Vanmechelen.

Hij vertelt hier het verhaal van ‘kip naar wolf’, van domesticatie naar verwildering. De dierencompartimenten waarmee Koen zijn verhaal vertelt werden door BuroLandschap ingebed in het bestaande landschap.

Doorheen het park werd een verhoogd, betonnen pad aangelegd met diverse uitkijkpunten en bruggen over de dierencompartimenten. Daarbij werden de bestaande vegetaties in het landschap zoveel mogelijk gespaard en in ere gehouden om een natuurlijk geheel te creëren.

  

Locatie :                       Genk

Opdrachtgever :         Stad Genk

Team :                          BuroLandschap & Mario Botta Architects

Oppervlakte :              20 ha

Periode :                       2016 - 2019

Status :                         Gerealiseerd

bottom of page